Trucs senzills per adaptar ratolins, teclats i pantalles i facilitar l'accés a les TIC als usuaris amb discapacitats lleus

El Departament de Benestar Social i Família, en la seva línia d’apropar els punts òmnia a les noves realitats i necessitats socials, i especialment a les persones que pateixen disfuncions psíquiques i/o físiques,va engegar l’espai d’Accesibilitat per construir l’Òmnia del futur, per seguir aportant el valor afegit que significa arribar a tota la ciutadania davant les necessitats emergents actuals.

L’Accessibilitat,en la societat del segle XXI,es converteix en un dret de la ciutadania discapacitada i, d’altra banda, desperta la sensibilitat d’una Xarxa, Òmnia, sempre atenta a contribuir a la integració i la qualitat de vida de les persones i millorar-la.

Així doncs, durant el temps que al Punt Òmnia de la Seu d'Urgell hem estat treballant amb usuaris amb discapacitat sense cap tipus de material adaptat, utilitzàvem un seguit de trucs que qualsevol persona dinamitzadora pot posar en pràctica per facilitar el treball dels nostres usuaris amb problemes visuals, psicomotrius, etc. Les configuracions que exposaré a continuació,les feia cada vegada que col·lectius o persones amb discapacitat arribaven a l'Òmnia. Era una mica feixuc, perquè suposava canviar la configuració abans que ells entressin a l'espai i, quan marxaven, tornar-la a posar de forma estàndar.

Les ordres sempre es poden configurar des del tauler de control/teclat, tauler de control/ratolí, tauler de control/pantalla. No és gens difícil i ells ho agraeixen. Amb ajudes mínimes, ells arriben a fer la seva feina molt més còmodament.

TECLAT

Captura de la pantalla de configuració de teclat

 

En aquesta imatge es por veure com es poden fer canvis en el temps de repeticions de la tecla i la velocitat. A més, podem canviar el tema del parpelleig del cursor i tenim l'opció de poder-lo deixar fix. Aquests petits ajustaments són ideals per a persones amb problemes de pàrkinson, tremolors, etc.

 

 

 

 

 

 

 

RATOLÍ Captura de la pantalla per configurar el ratolí

En aquesta imatge es pot comprovar quèpodem canviar:

 

  • La configuració del ratolí: intercanviar el botó secundari pelprimari (per a persones esquerranes)
  • La velocitat del doble clic
  • El blocatge del clic

 

 

 

 

 

Amb aquesta finestra podem canviar: Captura de les opcions del punter

  • La velocitat del punter
  • L’ajustament
  • La visibilitat

 

El punter és una de les eines que podem canviar i fer-lo més gran, canviar-lo de color, de forma... Hi ha un tipus de punter que és més gran que l'habitual i de color negre, que funciona de forma molt adequada per a persones amb problemes visuals. Així és més fàcil que situïn el punter a la pantalla i no el perdin. Aquesta adaptació és recomanable per a persones amb problemes visuals, pàrkinson, etc.

Configuració del tipus de punter

Captura de la configuració de la resolució de pantallaPANTALLA

Una de les millores que podem aportar en la visualització de la pantalla és fer que les icones siguin el doble de grans. Jo conec dues maneres de fer-ho:

A) Anem al tauler de control/pantalla/configuració i hi posem una resolució de pantalla de 800x600 píxels.

B)Una altra manera és: control+rodeta ratolí rodant cap endavant, la pantalla augmenta, si rodem cap enrere, la pantalla disminueix.

Potser aquests trucs ja els coneixíeu, però potser hi ha usuaris que no en tenen ni idea i podem suggerir-los que facin aquests canvis als ordinadors de casa seva, l'escola o la feina.

Us asseguro que introduir aquests petits canvis a l’ordinador és una bona manera que una persona amb discapacitat pugui treballar millor. També us encomano que si coneixeu més trucs senzills com els exposats, els hi afegiu.