La Xarxa Òmnia celebra la darrera jornada de Formació Comunitària a l’Hospitalet de Llobregat

19/11/2015 | 09:11
Jornada a l'Hospitalet de Llobregat.

El passat 13 de novembre, la Xarxa Òmnia ha celebrat la darrera jornada, d’un cicle de cinc jornades, al voltant de l’acció comunitària.

Aquesta jornada, celebrada al barri del Gornal de l’Hospitalet de Llobregat, va tenir lloc al Casal Cívic, de la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària, ubicat a aquest barri. Ha comptat amb la presència del director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, qui ha fet la presentació de la jornada i ha introduït el ponent Ramon Flecha; hi ha assistit també la cap del Servei de Desenvolupament i Cooperació Social, Marta Jové.

En Ramon Flecha, catedràtic de sociologia de la Universitat de Barcelona, ha basat el seu discurs en les polítiques adreçades a la lluita contra la pobresa, i especialment les actuacions d’èxit. Ha fet una distinció entre bones pràctiques, millors pràctiques i actuacions d’èxit, que serien aquelles que obtenen els millors resultats en qualsevol context.

El ponent també ha introduït en la seva intervenció la idea d’alfabetització científica com l’horitzó que s’ha d’assolir i que ha de permetre que tota la població tingui accés a les novetats i els coneixements científics. Aquesta tasca, segons el ponent, és del tot possible gràcies a la revolució del coneixement que s’està vivint arreu.

Ramon Flecha ha exposat tots aquests aspectes com un petit tast de l’estratègia de creixement que segueix la UE actualment, anomenada Europa 2020 i acordada per tots els estats membres de la UE per tal de potenciar i generar alts nivells de productivitat, ocupació i cohesió social al territori. Segons aquesta estratègia, allò més important en la intervenció social són els resultats, els quals haurien de prevaldre, segons Flecha, per sobre de qualsevol altre aspecte en la intervenció social.

Després de la ponència, els assistents s’han dividit en tres grups de debat per tal de compartir punts de vista sobre els aspectes introduïts pel ponent, i han posat en qüestió aquells elements que podien generar més polèmica, com per exemple: la preeminència dels resultats en la intervenció social, la manca d’indicadors a l’hora de definir una actuació d’èxit, la dificultat d’avaluar els intangibles, la dificultat de transferir una actuació d’èxit en diferents contextos... Un cop finalitzat el debat en grups s’han posat en comú les conclusions. I després d’una estona de debat amb el ponent, s’ha donat per finalitzada la jornada.

El cicle de jornades sobre acció comunitària es va iniciar a Badalona el mes d’abril, on es va parlar de la ciutadania i el seu apoderament; el mes maig se’n va celebrar una altra a Lleida, al voltant de les noves formes d’organització social; pel juny, la Xarxa Òmnia es va trobar a Girona per parlar de moviments socials, actors i nous actors, i el mes d’octubre es va dedicar una altra jornada sobre innovació social. 

Aquest cicle de jornades ha estat organitzat per la Direcció General d’Acció Cívica i Comunitària amb l’objectiu d’oferir un espai d’intercanvi i formació per a tècnics dels diferents programes comunitaris.

 

Podeu consultar la galeria fotogràfica de la jornada:

 

Jornada Innovació social: la creativitat en la intervenció social II

Jornada
acció comunitària